torsdag 2 december 2010

Äggost till jul?

Hos oss äter vi ofta äggost till jul, det är mormor som gör denna supergoda efterrätt till jul. Läser på wikipedia-äggost att det är typiskt bohuslänskt, så jag undrar om det är någon av er läsare som äter detta? Vi äter det med grädde och björnbärssylt (eller annan röd sylt) och det är så himla gott!
När vi firade jul i Piteå i samband med min brors bröllop så gjorde äggosten inte succé bland Pitefolket, och de hade inte ätit det innan heller. Min sambo (från Arboga) har heller aldrig stött på det innan. Men vi älskar det!


15 kommentarer:

Tess sa...

Jag har aldrig prövat det, och inte hört talas om det heller tror jag? Men det låter lite spännande, och björnbärssylt är ju aldrig fel! :)

Axelina sa...

Oj! det har jag verkligen aldrig hört talas om!! Ser lite läskigt ut, men kan tänka mig att det är gott:)

Åsa sa...

Har heller aldrig hört talas om detta, men däremot brukar vi ha Fatost på julbordet, receptet på det kommer ifrån min farmor. Pappa växte upp i en liten by utanför Örnsköldsvik så kanske kan det ha någon koppling åt det hållet, eller, så var det bara min farmor som tyckte det var gott :-)

Tomtenissan sa...

Aldrig smakat eller ens hört talats om, är det lite som ostkaka,eller?

Tess sa...

Sv: Tack! Ja, när man låter honom springa lös i trädgården är han ofta lätt att missa. Himla tur att han kommer när man ropar :)
Men då borde man kanske våga sig på det? Alltid skoj att testa något nytt i receptväg!

Lisa sa...

Det har du rätt i, i piteå är det tämligen okänt!! Har aldrig råkat på ordet förut heller :)

jagochmitthem sa...

Jag tycker det är jättegott!! Vi har det till jul ibland.

Kram Annette

Juletanten sa...

Aldrig smakat, men hört talas om.
Det finns ju färskostvarianter i alla delar av landet. Det var ju ett sätt att ta vara på mjölken.
Hur gör man den?

Therese sa...

Lisa, ja Piteå är alldeles för långt bort från Bohuslän för att ni ska känna till det. :) Men gott det är! :)

victorias julblogg sa...

Jag har aldrig hört talas om äggost

Fröken Svår sa...

Åh, det är sååå gott! Som du säger så är det typiskt bohuslänskt och en urgammal sed. Jag hade aldrig smakat det innan jag flyttade hit (är från södra sverige egentligen) men nu stöter jag på det på alla julbord jag jobbar på. Har även köpt en egen form och gör äggost ibland. Till jul blir det absolut!
Lite kuriosa är att det var absolut inte tänkt som en efterrätt förr i tiden, utan skulle ätas till sillen och korven. För att mildra allt det salta, typ. En riktigt gammal bohuslänning fnyser fortfarande när han hör "björnbärssylt" :)
Ett tips är att ta till vara på vasslen som ju blir, och ha som degspad. Blir jättegott bröd!
(Ja, jo, jag har skrivit en uppsats om bohuslänsk måltidskultur... hihi!)

Fridolin sa...

Har en kompis från Orust som pratar sig varm om äggosten oh så när vi var på ett café i Göteborg hade de de äggost med björnbär på sin kakbuffé och jag var ju tvungen att smaka. Det var inte i men smak men kul att ha provat. Kompisen menade dock att det inte var någon vidare äggost så det vore kul att prova en hemgjord variant någon gång.

Fridolin sa...

Tycker det som ovanstående skriver låter intressant förövrigt för det smakar ju mer "mat" än kaka.

Maries Pyssel och Jul sa...

Jag har aldrig smakat äggost (kommer från Skåne och bor i Blekinge).

Fridolin sa...

Sv: Ja kolla upp skivan. Jag gillar den! Det där med äggost är säkert en vanesak också. Tror att jag hade föreställt mig den sötare på något vis.